arguelles

Tall Architects - Arguelles House

Designed and built as an experiment in space conservation and open living, the Arguelles Residence is 1,300 square feet of vaulted living space contained within a sleek, low maintenance metal shell. The house pinwheels around a main living area that looks out onto a deep, southern porch that provides ample natural light throughout the day with no additional heat load. The living space and porch take advantage of the views across the pool, pond, and surrounding five acres, while the kitchen and dining areas overlook serene views of the woods to the north. It was important to the clients and the architects that each space and window visually capture moments in the landscape in unique ways, morphing throughout the day with the changing light. 

Flanking the open living space are a master suite to the west and a guest suite to the east. The separation of the bedrooms by the open living space allows for privacy when desired, blocks the harsh eastern and western sun from the main living space, and eliminates corridors.

 Materials for the project are simple and rugged with galvanized metal panels cladding the exterior walls and roof, lacquered plywood on the ceiling, polished concrete on the floor, and exposed metal ducts. The owners wanted a light-filled, hurricane resistant home requiring little to no maintenance. The architects accomplished this by carefully placing windows, reducing overhangs, limiting ornamentation, using hearty industrial materials, and orienting the house with the long sides facing to the north and south.

Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Tall Architects - Arguelles House
Madison TalleyComment